NEDİR?
Gebelik kaybı, 20. gebelik haftası öncesi gebeliğin düşükle sonlanmasıdır. Klinik olarak fark edilen gebeliklerin %10-15’i düşükle sonuçlanır. Gebelik kayıplarının %50-75’inde genetik faktörler (embriyonun kromozomlarının sayı ya da yapıca anormal olması) sorumludur. 3 ve üzerinde gebelik kaybı olan hastalar üreme dönemindeki kadınları %1’ini oluşturur ve tekrarlayan gebelik kayıpları olarak adlandırılır.
ARAŞTIRMA
GEBELİK KAYIPLARI NE ZAMAN ARAŞTIRILMALI?
- Embriyoda kalp atımı görülmüş ise
- Önceki gebelik kaybında alınan genetik incelemede normal karyotip analizi rapor edilmişse
- Anne yaşı 35’in üzerinde ise
- Anne adayında infertilite (kısırlık varsa)
- Anne ve/veya babanın karyotip (genetik) analizinde anormallik varsa
- Arka arkaya tekrarlayan 2 gebelik kaybı, tanısal araştırmaya başlamak için yeterlidir.
NEDENLERİ
- Anatomik faktörler
- Anne adayı rahminde bulunan doğuştan (uterus septum, unicornuate uterus, uterine didelphys, bicornuate uterus) ya da sonradan kazanılmış anomaliler (miyom, rahim içi yapışıklıklar)
- Bağışıklık sistemi ile ilgili faktörler (sistemik lupus eritemozis, antifosfolipid sendromu)
- Doğuştan gelen trombofililer (pıhtılaşma bozuklukları) plasenta patolojileri ile direk ilişkilidir.
TESTLER
- Anne ve baba adaylarında karyotip analizi (alınan kan örneklerinde genetik araştırma)
- Anne adayının rahminde anatomik bir sorun olup olmadığını araştırmak için 4 boyutlu ultrasonografi, histerosalpingografi (rahim ve tüplerin ilaç verilerek görüntülenmesi), histeroskopi, laparaskopi,
- Doğuştan ya da sonradan kazanılmış trombofili (pıhtılaşma bozuklukları) ve immünolojik bozuklukların araştırılması için anne adayından alınan kan örneklerinde trombofili paneli çalışması.
- Tekrarlayan gebelik kaybı sonrası gebe kalan gebelerde amniyosentez, koryon villüs örneklemesi, kordosentez gibi anne karnında girişimsel işlemler ile gebelik materyalinin kromozom analizi hakkında kesin bilgi edinilebilmektedir.