Özellikle rahim iç boşluğundaki miyom ve polip denilen kitlelerin çıkartılmasında kullanılan bir operasyon tekniğidir. Burada karın hiç açılmaz. Vajinal yoldan yine bir optik boru ile rahim içine girilir ve yine bir kamera ile rahim içi görüntülenerek operasyon gerçekleştirilir. Eğer bir kadında adet kanamaları sonraki yıllarda giderek artmışsa rahim içi miyom ve polipleri akla gelmelidir. Burada histeroskopik ameliyatlar gündeme gelir. Hasta için büyük bir konfor sağlayan bu tip operasyonlar ile rahim içi miyomlar, polipler kolayca çıkartılarak sonraki adetlerdeki kan kaybı normal sınırlara indirilebilir. Ayrıca geçirilmiş bir işlem yada enfeksiyon sonrası gelişen rahim içi yapışıklıkların açılmasında ya da doğuştan meydana gelen septum gibi problemlerin varlığında histeroskopik adezyolizis ve septum rezeksiyonu operasyonları gerçekleştirilmektedir.
Uterus içindeki yapışıklıkların ve septumun kesilmesi ameliyatıdır. Bazen rahim içini ikiye bölen kalın bir duvar olabilir. Bu durum doğuştan ortaya çıkar. Embriyo bu duvara yerleşirse gelişimi için yeterli desteği alamayacağı için düşükle sonuçlanabilir. Bu duvar histeroskopik olarak kesilerek rahim içi genişletilebilir
Diğer bir deyişle rahim boşluğuna yerleşik miyomların ve poliplerin çıkartılmasıdır.
Daha büyük çaplı teleskop yardımıyla rahim içine girilerek rahim iç zarında bulunan miyomların rahim zarına zarar verilmeden çıkarılmasını sağlar.
Daha büyük çaplı teleskop yardımıyla rahim içine girilerek rahim iç zarında bulunan poliplerin rahim zarına zarar verilmeden çıkarılmasını sağlar.
Rahim içi yapışıklıkların açılmasıdır. Daha önce geçirilmiş olan enfeksiyon, küretaj ve müdahaleler sebebiyle rahim iç zarında ince veya kalın yapışıklıklar olabilir ve bunlar embriyonun tutunmasını, sağlıklı olarak büyümesini engeller. Histeroskopik olarak rahim zarına zarar vermeden bu yapışıklıklar açılabilir.