Tüp Bebek
İnfertilite
Arama İsteği
Anasayfa Tüp Bebek İnfertilite

Çocuk sahibi olamama nedeniyle doktorunuza başvurduğunuzda, sorununuzu bulmak için bir dizi muayene ve teste maruz kalırsınız. Temel amaç, yumurtlamanızın olup, olmadığının belirlenmesi, fallop tüplerinizin açıklığının değerlendirilmesi ve eşinizin semen analizi yeterliliğini araştırmaktır.

 

KADINA YÖNELİK TESTLER

 

  • Detaylı fizik ve pelvik muayeneniz yapılır.
  • Tüp açıklığınızı değerlendirmek için Histerosalpingografi (HSG) denilen filminiz çekilir.
  • Gerekirse histerosonografi (rahim içi polip veya submüköz myomdan şüphelenildiğinde) yapılır.
  • Yumurtalık rezervinizi değerlendirmek için adet kanamanızın 2. veya 3. günü kanınızdaki estradiol ve FSH hormonları düzeyine bakılır (bazen TSH ve prolaktin de eklenebilir.).
  • Yumurtlamanızla ilgili serum progesteron hormonu ölçümü (beklenen adet kanamanızdan 1 hafta önce yapılmalı), ultrasonografiyle folikül (yumurtlama) takibiniz yapılır. Nadir olarak vücut bazal sıcaklık ölçümünüz ve endometrial biyopsiniz (luteal faz eksikliğinden şüphelenilirse) yapılır.
  • “Histereskopi” dediğimiz optik sistemle, rahim içi boşluğunuzun ve zarınızın incelenir (her olguda değil).
  • “Laparaskopi” dediğimiz, yine göbekten küçük bir delikten opik sistemle girilerek, karın içinizin ve pelvik organlarınızın (rahim, tüpler ve yumurtalıklar) incelenebilir. Laparaskopi,standart bir kısırlık araştırma testi olmayıp, özellikle “endometriozis” hastalığından veya pelvis içi yapışıklıkların olmasından şüphelenilen vakalarda yapılır.

 

ERKEĞE YÖNELİK TESTLER

 

2-5 günlük cinsel perhizi takiben yapılan spermiogram (semen analizi); spermiogram parametreleri farklı zamanlarda değişkenlik gösterebildiğinden, test anormalse mutlaka ikinci kez tekrarlanarak, değerlendirilmedir.


Semen analizinde hiç sperm izlenmeyen veya çok az sayıda sperm bulunan olgularda, serumda FSH, LH, prolaktin ve testosteron hormonlarına bakılmalıdır.

Arama İsteği
© 2021 Arda Lembet. All Right Reserved. Desing By: