Erkeğin değerlendirilmesine eğer çift 1 yıllık süre içerisinde gebe kalamamışsa veya kadın 35 yaş üstü olan bir çift ve de 6 ay süre içerisinde gebelik oluşmamışsa başlanmalıdır. Eğer erkeğin hikayesinde üreme fonksiyonları açısından problem yaratacak bir bulgu varsa daha erken değerlendirme gerekebilir. Ayrıntılı bir medikal ve üreme hikayesi ile üremeye yönelik muayene ürolog veya erkek üreme uzmanlarınca yapılmalıdır. Spermiyogram, hormonal değerlendirme veya gerekli ise daha detaylı testler yapılmalıdır.
Cinsel perhiz süresinin en az 3,en fazla 5 gün olması gerekir. Sperm toplama için steril özel kaplar kullanılır. Steril koşullarda sperm elde edilmesi için gerekli bilgi hastaya verilir. Semen örneği verme işleminde sabun veya benzeri kayganlaştırıcı maddeler kullanılmamalıdır. Penis ve parmaklar, verilen kabın kapağının iç yüzüne dokundurulmamalıdır. Gelen meninin tamamının kabın içine verilmesi gereklidir. Özellikle verilen meninin ilk damlaları kabın içine alınmalıdır eğer alınamadı ise görevli bu konuda uyarılmalıdır. Laboratuvar dışında sperm verecek olan erkeklerin, meni içeren kabı en fazla 20 dakika içinde, vücut sıcaklığında korunacak şekilde ve güneş görmeyecek şartlarda laboratuvara ulaştırılmaları gerekmektedir.
Data:WHO;2010
Hormonal Testler Erkek infertilitesinde hormonal tetkikler ancak semen analizi ya da fizik muayenede bir bozukluk saptanmışsa yapılır. Özellikle semen analizinde sperm saptanmayan erkeklerde yapılan bu tetkiklerin sonuçları nedenin testis kaynaklı olup olmadığını araştırmak için üreme hormonlarının düzeyleri basit bir kan testiyle saptanabilir. Hormon tetkikleri içinde en önemli olanları Testosteron, FSH, PRL ve LH’dir.
Genetik problemler sperm yapımı ve taşınma bozukluklarına neden olur. En sık görülen bozukluklar Y kromozom mikrodelesyonları ve kistik fibrozis transmembran düzenleme genindedir. İnfertil erkeklerde kromozom bozukluklarının sıklığı artmıştır. Azospermi olarak tanı alan bir erkekte genetik problem %10*15 ; ciddi oligoazospermide %5 ve spermiyogram taraması normal bulunan bir erkekte bile %1in altında genetik problem bulunur.