Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nedir?

Tüp bebek tedavisi birden çok işlemin yer aldığı ve özünde karmaşık bir nitelik taşıdığı bilinen bir süreçtir. IVF sürecinde olgunlaşmış yumurta hücreleri toplanır ve laboratuvar ortamında sperm hücreleriyle bir araya getirilerek döllenmeleri sağlanır. Bir tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak üç hafta sürmektedir. Ancak bazı durumlarda bu süre daha uzun olabilir.

 

Tüp bebek en etkili yardımcı üreme yöntemidir. Bu işlemde çiftlerin kendi yumurta ve sperm hücresi kullanılır. Bir yıl boyunca korunmasız ilişkiden sonra hamileliğin oluşmaması kısırlık olarak değerlendirilmektedir. Kısırlık erkek kaynaklı, kadın kaynaklı ya da çiftlerin her ikisinden kaynaklı olabilir. Bu gibi durumlar tüp bebek tedavisi çiftlerin bebek sahibi olma şansını önemli ölçüde yükseltir.

 

Tüp Bebek Tedavisi Başlangıç Aşaması

 

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlerden hangisinde kısırlık olduğunu ve bu kısırlığın neden kaynaklandığını bulmak gerekir. Bunun için hem anne hem de baba adayına çeşitli testler yapılır. Kısırlığa tam olarak neyin neden olduğu her zaman bulunamayabilir, bu durum nedeni bilinmeyen infertilite olarak adlandırılır.

 

Tüp bebek tedavisinde ilk olarak yumurtalıkların birden çok yumurta üretmesini sağlamak için hormon tedavisi gerçekleştirilir. Yumurtalıkların uyarılması yaklaşık 1 - 2 hafta sürer. Sonrasında ise yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Aynı gün baba adayından da sperm örneği alınmaktadır. Yumurta hücreleri ve sperm hücreleri laboratuvar ortamında bir araya getirilerek yumurtanın döllenmesi sağlanır.

 

Transfer İşlemi ve Sonrası

 

Yumurta hücresi döllendikten sonra yaklaşık 5 - 6 gün boyunca olgunlaşmaya bırakılır. Bu süre sonunda blastokist formuna erişir. Sonrasında ise rahme yerleştirilir. Embriyo transferi adı verilen bu süreç ağrısızdır ancak rahatsızlık hissedilmemesi için hafif sedatif ilaçlar kullanılmaktadır.

 

Transfer işleminde hafif kramp hissedilmesi oldukça normaldir. Transfer işlemi sonrasında anne adayı gündelik hayatına dönebilir. Ancak yumurtalıklar bir süre önce hormon tedavisi ile uyarıldığı için hala daha normalden büyük durumdadır. Bu nedenle ani hareketlerden ve vücudu yoracak aktivitelerden kaçınmak gerekir. Transferden yaklaşık 2 hafta sonra hamilelik testi ile tedavinin başarılı olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

 

Birçok çift başarısız geçen ilk tüp bebek tedavisinden sonra karamsarlığa düşmektedir. Ancak ikinci hatta üçüncü tüp bebek tedavilerinde bebek sahibi olunabildiği bilinmektedir. Dolayısıyla tüp bebek tedavisinin çiftler özelinde planlanması, teknolojik olarak gelişmiş tüp bebek merkezlerinin seçilmesi, hekim tecrübesine de dikkat edilmesi gerekir. Tüp bebek tedavisi her çiftte aynı aşamalarda uygulanabilecek bir nitelik taşımaz. Çifte özel tedavi süreçlerinin uygulanması başarılı sonuçların alınma ihtimalini artırmak adına son derece önemlidir.

İlginizi Çekebilir
© 2021 Arda Lembet. All Right Reserved. Desing By: