Gebelik ve Doğum
Süt Veren Annelere Beslenme Önerileri
Arama İsteği
Anasayfa Gebelik ve Doğum Süt Veren Annelere Beslenme Önerileri

Doğumdan sonra bebek emzirilirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alınmalıdır. Emziklilikte su metabolizmasında artış vardır. Alınan su süt salgılanmasıyla, metabolik su ise artan yiyecek alımıyla artmaktadır. Süt miktarının değişmemesi için annenin sıvı alımını arttırmak gerekir. Günlük alınan toplam sıvı miktarı yaklaşık 3000 ml olmalıdır. Bu miktar pratik ölçüler ile 12 su bardağı su, süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, şerbet, meyve suları şeklinde önerilmelidir. Çay, kahve gibi içeceklerin süt verimini azalttığı bilinmektedir.


Emziren annelerin beslenmesinde besin çeşitliliği çok önemlidir. Her öğünde yeterli ve dengeli miktarlarda beslenilmelidir. Özellikle süt,et,sebze-meyve ve tahıl grubu besinler tüketilmelidir. Sütün kalitesini arttıran en önemli etken annenin beslenme modelidir. Sütün volümünü ise yapılan araştırmalar annenin sık emzirmesi, sıvı tüketimi ve annenin psikolojik durumu değiştirmektedir.


Kilo verme sürecinde olan anneler özellikle komposto, limonata, hoşaf gibi içecekleri şekersiz olarak tüketmelidir. Gebelinde gestasyonel diyabet öyküsü teşhisi konulan annenin de bu konuda hassasiyeti önemlidir. Tatlılar mümkün olduğunca az sıklıkta haftada 2gün 1 kâse sütlü tatlı, dondurma veya meyveli tatlılar olmalıdır.


Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.


Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği yenilmelidir.


Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.


Vitaminlerden zengin sebze ve meyveler diyette her öğün olmalıdır.


Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar tüketilmemelidir.


D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emzikli anne güneşlenmeye özen göstermelidir.


Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.


Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler tüketilebilir.


Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir. Çayı kuşluk, ikindi gibi öğün aralarında, yani yemek yendikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli, çaylara limon suyu eklenmelidir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.


Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmelidir.


Pekmez kan yapıcıdır, şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden birisidir.


Emzirme döneminde annelerin ilerleyen aylarda muhakkak yürüyüş yapmaları gerekmektedir. Gebelikte yerleşen kilolar özellikle emzirme döneminde  diyetine dikkat etmeyen annelerde daha çok yükselebilir. Kadınlarda obezitenin gelişmesinde sebep olan ani kilo alımları bu süreçlerde yaşanmaktadır. Bir an önce bu kiloları vermek gerekir.

Kendinizi bu kiloya alıştırmadan spor ile beraber diyet yaparak kalan kilolardan kurtulmak mümkündür.

Arama İsteği
© 2021 Arda Lembet. All Right Reserved. Desing By: